Mengapa rangkaian Indosat semakin perlahan hari ini pada November 2022? Ini adalah cara mudah untuk menyelesaikannya

Mengapa rangkaian Indosat semakin perlahan hari ini pada November 2022? Ini adalah cara mudah untuk menyelesaikannya

Ramai netizen tertanya-tanya kenapa rangkaian Indosat hari ini lambat pada November 2022? Walaupun ia adalah rangkaian 4G. Ini adalah cara mudah untuk menanganinya.

Mengapa rangkaian Indosat lambat hari ini, 2022, ini adalah cara mudah untuk menyelesaikannya

Ashefa Griya Pusaka

Indosat adalah salah satu operator selular terbesar di Indonesia. Lebih-lebih lagi, selepas bergabung dengan Tri, syarikat ini lebih stabil dalam persaingan dalam pasaran telekom dan Internet di Indonesia.

Ia sama seperti penyedia selular lain, internet Indosat kadangkala menjadi perlahan atau lembap. Ini membuatkan pelanggan mereka berasa kurang selesa apabila melayari Internet.

Jadi anda perlu tahu, sebenarnya ada beberapa sebab kenapa kelajuan internet Indosat lambat. Ia mungkin masalah dari telefon pintar anda atau sebenarnya dari Indosat sendiri.

Oleh itu, di sini kami membentangkan beberapa sebab dan penyelesaian yang diperolehi terus dari laman web rasmi Indosat Ooredoo رعاية Care.

Telkomsel bermasalah hari ini, inilah penyelesaiannya

Mengapa rangkaian Indosat semakin perlahan hari ini pada tahun 2022?

Internet pada telefon bimbit anda mengalami masalah atau ia sangat perlahan. Walaupun anda berada dalam kawasan rangkaian 4G Indosat.

Mungkin juga hari ini pada tahun 2022 anda telah menggunakan Pakej Kebebasan Internet Indosat. Tapi still internet slow dan tak boleh akses internet pun.

Berikut adalah beberapa penjelasan rasmi daripada Indosat, lengkap dan cara untuk mengalahkannya.

1. Sebab pertama mungkin nombor yang anda gunakan tidak lagi aktif. Walaupun anda baru sahaja mengisi baki dan kuota anda, jika jumlahnya melebihi tempoh aktif, Internet pasti tidak akan berfungsi.

Jadi, pastikan nombor Indosat anda masih aktif. Juga pastikan anda masih mempunyai kredit yang mencukupi atau anda telah membayar bil (pasca bayar).

2. Kuota Internet telah habis. Untuk memastikan, sila semak baki kuota anda melalui aplikasi myIM3, UMB *123#, atau melalui SMS dengan menaip “USAGE” dan hantar ke 363.

3. Terdapat masalah dengan HP anda. Penyelesaiannya ialah mengemas kini rangkaian pada telefon/peranti mudah alih anda. Sila hidupkan mod Pesawat pada telefon mudah alih/peranti anda selama 10-20 saat, kemudian matikan mod Pesawat sekali lagi.

4. Pastikan untuk memilih Mod Rangkaian iaitu Rangkaian 2G/3G/4G Tunggal sahaja. Cuba pada peranti lain jika anda mempunyai satu.

Pakej bulanan tanpa had terkini Smartfren, semak di sini

Cara Mengatasi Rangkaian Indosat Yang Lambat Menggunakan Tetapan APN

Seterusnya, anda perlu memastikan tetapan APN pada telefon anda betul. Tetapan APN dari laman web rasmi Indosat adalah seperti berikut:

Nama APN: Indosatgprs
Nama pengguna: kosong
Kata laluan: kosong.

Arahan Persediaan APN 4G Indosat.

Tetapan APN pada Telefon Android:
Tetapan > Tetapan Rangkaian Mudah Alih > Nama Titik Akses > Isikan tetapan APN baharu. Taip “internet” dan biarkan nama pengguna dan kata laluan kosong.

Tetapan APN pada Telefon iOS:
Tetapan Menu > Selular > Pilihan Data Selular > Rangkaian Data Selular, kemudian isikan tetapan APN anda.

Cara jimat kuota internet dari Indosat

Cari kawasan yang diliputi oleh rangkaian 4G

Lebih-lebih lagi, sebab internet lambat di Indosat ialah lokasi atau bilik anda tidak dilindungi oleh rangkaian Indosat. Contohnya, kawan saya berada di dalam bilik tertutup.

Penyelesaiannya ialah cuba berpindah ke bilik/lokasi dengan sambungan rangkaian yang lebih kukuh. Contohnya, bergerak dari ruang bawah tanah ke kawasan yang lebih terbuka.

Kemudian ia juga mungkin disebabkan oleh gangguan pada apl atau tapak web. Penyelesaiannya adalah untuk menyemak dan mengesahkan sama ada akses internet ini hanya berlaku dalam satu apl/web atau untuk semua perkhidmatan pada mudah alih.

Jika akses internet perlahan ini hanya muncul semasa mengakses apl atau tapak web, semak semula jika terdapat pengumuman rasmi daripada apl atau penyedia web bahawa terdapat pembaikan atau penyelenggaraan.

Jika anda masih mengikuti arahan di atas tetapi anda masih mengalami masalah yang sama, masalahnya mungkin dengan pemancar isyarat Indosat anda atau pelayan pusat Indosat.

Cara untuk memulihkan internet seperti biasa, sudah tentu, menunggu seketika untuk Indosat membetulkan gangguan atau ralat yang berlaku.

Cara menggunakan pegangan utama Indosat Unlimited 2022

Hubungi Pusat Panggilan Indosat

Anda juga boleh menghubungi perkhidmatan Indosat melalui panggilan atau pusat panggilan di bawah:

laman web: www.Indosatooredoo.com

myIM3: Indira pada myIM3

Twitter: @indosatcare

E-mel: [email protected]

Telefon: 185 untuk pelanggan prabayar Rs. 1000 panggilan / pascabayar (percuma)

Jika anda mempunyai soalan atau maklumat lain, sila tulis di ruangan komen supaya kita boleh membincangkannya bersama

Ini adalah ulasan kami mengapa rangkaian Indosat perlahan hari ini pada November 2022, walaupun ia sudah pun menjadi rangkaian 4G. Kami berharap penyelesaian di atas dapat menyelesaikan masalah internet Indosat anda. Terima kasih